Białko znajduje się w całym ciele – w mięśniach, skórze, kościach, włosach, krwi i właściwie w każdej innej tkance. Składa się z ponad dwudziestu składników zwanych aminokwasami. 10 z nich musimy dostarczać wraz z pożywieniem, żeby móc cieszyć się dobrym zdrowiem i sylwetką. Niedobór białka skutkuje utratą mięśni, zmniejszoną odpornością, a w ekstremalnych przypadkach może prowadzić nawet do śmierci. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, ale nie wszystkie jego źródła są jednakowe, a spożywana ilość nie dla każdego jest taka sama.
Rola protein w diecie
Proteiny w diecie odgrywają bardzo ważną rolę w drodze do wymarzonej sylwetki. Podobnie jak węglowodany i tłuszcz, białko jest jednym z makroskładników odżywczych. Oznacza to, że potrzebujemy stosunkowo dużej ilości, żeby zachować dobre zdrowie. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczów, nasze ciało nie magazynuje białka, co oznacza, że musimy na bieżąco go dostarczać. Białko pochodzi z różnych źródeł, w tym z mięsa, mleka, ryb, roślin strączkowych i orzechów. Proteiny pochodzące ze źródeł zwierzęcych (np. mleko, jajka, mięso) zawierają wszystkie aminokwasy, których potrzebuje nasz organizm. W przypadku źródeł roślinnych, musimy wykazać się wiedzą i odpowiednio łączyć składniki, żeby uzyskać taki sam efekt.
Zalety produktów z wysoka zawartością białka
Głównymi zaletami spożywania produktów wysokobiałkowych są: przyspieszenie regeneracji po treningu, zmniejszenie utraty masy mięśniowej oraz jej budowa, pomoc w utrzymaniu prawidłowej wagi i ograniczenie uczucia głodu. Ilość spożywanego białka zależy od naszego zapotrzebowania kalorycznego, jednak przyjęło się, że proteiny w diecie powinny stanowić od 10% do 30% dziennej energii. Tak jak różne produkty mają różny wpływ na nasze zdrowie, tak samo różnie wpływają na środowisko. Hodowla zwierząt jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do emisji gazów cieplarnianych. Jeżeli chcemy przyczynić się do spowolnienia tego procesu, wybierajmy roślinne źródła białka. Nie tylko wpłynie to dobrze na naszą planetę, ale także na nasz organizm. Coraz więcej osób cierpi na nietolerancję laktozy i związane z nią dolegliwości. Zrezygnowanie ze zwierzęcych źródeł białka z pewnością sprawi, że poczujemy się lepiej.
Niezależnie od tego jaki rodzaj białka dostarczamy naszemu organizmowi, pamiętajmy że jest to niezbędna rzecz, która ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę. Dbajmy o jego prawidłową podaż, jednak nie przesadzajmy i odpowiednio komponujmy nasze posiłki. Powinny one zawierać wszystkie makroskładniki i witaminy.