Przeziębienie dopada nas często w niespodziewanych sytuacjach. Jest to choroba wirusowa, która dotyka co roku większość z nas. Z reguły przeziębienie nie jest groźne, jednak niewyleczone może powodować powikłania takie jak zapalenie zatok, ucha, płuc oskrzeli, gardła i krtani. Żeby tego uniknąć musimy odpowiednio zadbać o organizm, który zwalczy infekcję. Powinniśmy zacząć działać kiedy pojawią się pierwsze objawy. Należą do nich katar, ból gardła, kaszel, gorączka i ból głowy. Przeziębienie i grypa mają podobne objawy, jednak w pierwszym przypadku mają one łagodniejszy przebieg.
Jakie są sposoby na przeziębienie?
Gdy dopadną nas pierwsze objawy przeziębienia musimy zacząć działać. W aptece mamy dostępne leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Są one pomocne w leczeniu, ponieważ łagodzą nieprzyjemne objawy towarzyszące chorobie. Najważniejszą rzeczą jest odpoczynek. Powinniśmy leżeć w łóżku i pić rozgrzewające herbatki, co przyspieszy proces leczenia. Na przeziębienie, tak jak i na grypę nie ma lekarstwa, dlatego ważny jest odpoczynek i długi sen. Dzięki temu nasz organizm będzie miał czas i siłę na walkę z chorobą. W trakcie leczenia nasza dieta powinna być lekkostrawna, żeby dodatkowo nie obciążać organizmu.
Możemy także sięgnąć po domowe sposoby na przeziębienie. Regularne spożywanie czosnku poprawia odporność, a dzięki temu nawet jeśli zachorujemy, to szybko wrócimy do zdrowia. Dodatkowo na noc możemy zrobić mleko z czosnkiem i miodem. Dzięki temu rozgrzejemy organizm, co ułatwi walkę z chorobą. Dodatkowo czosnek i miód zapobiegną powstawaniu zakażeń bakteryjnych, ponieważ są to tak zwane naturalne antybiotyki. Miód i tłuszcz znajdujący się w mleku złagodzą podrażnienia gardła. Jeśli przeziębienie lub grypa po około tygodniu nie ustępuje, lub objawy się nasilają to musimy udać się do lekarza, który zaleci odpowiednie leczenie.
Najlepszym sposobem jest zapobieganie chorobom
Możemy to zrobić poprzez zwiększenie odporności organizmu. Regularne spożywanie czosnku poprawia pracę układu odpornościowego, co złagodzi przebieg chorób jeśli się pojawią. Dodatkowo w sezonie grypowym musimy spożywać witaminę D w postaci tabletek. Normalnie jest ona wytwarzana pod wpływem słońca, jednak w zimie cierpimy na jej niedobory, co skutkuje obniżeniem odporności. Dodatkowo powinniśmy jeść cytrusy, które są źródłem witaminy C. Dzięki temu zwiększymy odporność. Regularnie uprawiana aktywność fizyczna poprawia prace całego organizmu, a co za tym idzie również podnosi odporność.